Polen, del två

På fredagen hade vi bokat en resa till Saltgruvan i Wieliczka med företaget Krakowresor, rekommenderar verkligen dem. Svensktalande duktig guide och väldigt bra service. :-)
I saltgruvan var det alldeles för mörkt för att min kamera skulle klara av att ta bilder så det blev mycket mobilbilder. Det var såå häftigt! Vi gick ner i en trappa 130 m under jorden och gick runt i massa gångar. Längs med väggarna var det fullt med salt och skulpturen här ovanför var också gjord i salt. 
Ur källan man ser på bilden smakade vi på vattnet, det var så sjukt salt så man höll nästan på att spy haha. Vi provade även att dra händerna längs med väggarna där vi gick i gångarna och det var verkligen salt överrallt. I gruvan visade de upp mycket om hur man arbetade förr, bland annat tog de ner hästar som arbetade där tills de dog. 
Vattnet man ser är så koncentrerat salt så det går inte utvinna mer ur det. Guiden berättade att det är så koncentrerat så det går inte bryta ytan, det går liksom till exempel inte dyka i det. 
Vi kom fram till det stora fina rummet fyllt av kristallkronor, också helt gjorda i salt. Precis som trapporna, golvet och väggarna. Såå fint! 
Vi var nog nere i gruvan i drygt 3 timmar. När vi skulle ta oss upp åkte vi världens minsta hiss tillsammans med några italienare som började sjunga på Ave maria, haha ja herregud. Gruvan låg cirka 20 minuter utanför Krakow och när vi kom tillbaka till stan gick vi direkt och åt för vi var så hungriga. 
Efter vi ätit upp åkte vi till slottet Wawel som hade utsikt över hela stan. 
Slottet hade en jättestor innegård med många vackra byggnader som vi gick runt och tittade på i någon timme. 
När vi tittat klart på slottet tog vi en taxi tillbaka till hotellet och gjorde oss redo för att gå ut och äta middag. 
Efter middagen gick vi tillbaka till hotellet och beställde upp room service med varsin äppelpaj, så gott! Vi kollade lite på något konstigt polskt tv program innan vi somnade. 
Publicerat i Resor