Bridget Jones's baby


I helgen såg jag och Johan på bio och det blev inget mindre än filmen ni ser här ovanför. Johan hade inte sett någon av de tidigare Bridget Jones filmerna medan jag hade sett båda två innan. Jag var lite orolig att den nya inte skulle vara bra för att det var såpass längesedan de andra kom, men den var superbra! Skrattade så jag grät något tillfälle och hela filmen var jättebra gjord och hur kul som helst. Verkligen värt att se den!! :-)

Favorit just nu

 

Indien del fem

Då kör vi lite mer ingående om elefantcentret också. Det startade faktiskt så sent som 2010 av Wildlife SOS. Dom har redan räddat 20 elefanter på bara 6 år vilket är helt otroligt. Det ligger i Mathura, ute på landsbygden. Det bor lite folk runt omkring men det finns också ett superstort öppet område där dom går på promenader med elefanterna.

Det var väldigt öppet, knappt några träd alls så det blev riktigt hett där om dagarna. Runt inhägnaderna fanns det information om elefanterna, bland annat en före bild från deras tidigare liv och en efter bild från deras liv nu.

På morgonen gick de som sagt en ca 3 timmar lång promenad och jag/vi följde med dom den sista biten varje dag. Det var sååå himla mysigt. Dom går ju helt lösa och får göra lite vad de vill och det var så häftigt få gosa med dom. Trots att man nästan dog pga solen som stekte rakt ovanför oss så var det några av de bästa timmarna på hela dagen. Närheten till dessa majestätiska djur och att få gå bredvid dom var som en dröm. 

det fanns hel del getter och kor som gick omkring lösa där vi gick med elefanterna med.

När elefanterna kommer tillbaka från promenaden spenderar dom en del tid i sina inhägnader. Först blir avduschade och skrubbade vilket vi fick hjälpa till med. Det var också en favoritdel av dagen att bli dyngsur när det var ca 45 grader haha. Det var också en favoritdel för att det var så häftigt att ännu en gång få komma nära dom, se hur dom njöt av att bli skrubbade och göra dom glada. Efteråt brukade vi skölja av oss själva med då vi hade massvis med smuts från elefanterna på oss haha.

när dom väl är i inhägnaden under dagen så äter dom otroliga mängder mat också.

alla elefanter hade också tillgång till varsin pool som de ofta använde :-) så gulligt när de kröp ner och badade. 

Varför är elefanterna där då? 
Det finns lite olika anledningar. En del har varit cirkuselefanter vilket innebär att de släpas runt på cirkus, blir nedbrutna psykiskt och slagna, tvingade att göra konster som är helt onaturliga för dom och står uppbundna en stor del av sin tid. En del har burit runt på turister i städerna, en del har stått uppbundna som symbol för guden ganesha i tempel på betong i tiotals år. En del har vart såkallade tiggande elefanter och gått runt på gatan och tiggt åt sin ägare medan den själv knappt fått någon mat. Elefanter är alltså utsatta på många sätt och de som kommer hit är ofta väldigt illa däran både psykiskt och fysiskt och det kräver sååå lång tid för dem att hitta ro, vissa kanske aldrig gör det. De kommer aldrig kunna bli helt fria, men de slipper utnyttjas av människor mer.

Det bästa på hela resan var faktiskt att få umgås med elefanterna. Världens finaste djur, så mäktiga men ändå så försiktiga och omtänksamma. Så intelligenta och fantastiska så jag hittar inte ens ord. Jag saknar att få mata och bada dom, att få krama dom och följa dom i deras vardag. Jag är så himla ledsen för vad de har behövt stå ut med tidigare i livet, men så tacksam över Wildlife SOS som räddat dom. Någon gång ska jag åka tillbaka och umgås med dom igen, för det kan nog ärligt talat vart den bästa upplevelsen i mitt liv. ♥